Op dit moment is het lastig om verder vooruit te kijken. We tasten in het duister over de toekomst en schuifelen met elkaar stapje voor stapje verder. Sommigen weten grotere stappen te maken door slim op de situatie in te spelen, anderen blijven op de plek. Waar we allemaal naar zoeken is naar houvast. Naar wat we aan elkaar hebben, naar wat ondernemingen en organisaties voor ons kunnen betekenen en wat we zelf kunnen doen. Grip ligt dichterbij dan je denkt. Het zit in je brand identity.

Hoe menselijk zijn je KPI’s?

Een groot deel van de plannen en strategieën zijn door de situatie met het coronavirus ingehaald. Uit die documenten haalden we vaak onze houvast. KPI’s, doelstellingen, innovaties. Ze stonden op papier en waren gedeeld in het bedrijf. Nog geen 5 maanden geleden stonden we met elkaar klaar om van 2020 een nog beter jaar te maken dan van 2019. 

Totdat bleek dat we niet meer te dicht bij elkaar mochten komen voor ons eigen welzijn en dat van anderen. Deels bleken we snel flexibel genoeg om zaken virtueel of op 1,5 meter op te lossen. Alles waar een collectieve beleving de basis is moeten we voorlopig loslaten.

We gingen hierdoor kleinere dingen meer waarderen, zoals de speelplekken voor onze kinderen in de buurt. De lokale ondernemers die we kunnen helpen, zodat het aanbod in de buurt van een goed niveau blijft. En de tijd die je met je gezin door kunt brengen, de reistijd die je niet meer hebt. Hoe we op elkaar letten in een buurt.
Het brengt ons terug bij het menselijke, bij dat wat dichtbij is. Daar zit voor branding ook de essentie.

Waarden verbinden

Houvast zit ook in de waarden waar je voor staat. Jouw overtuigingen en drijfveren waren altijd al een belangrijke factor in de verbinding tussen jou, je merk en je klanten. Ik ga niet naar onze kaasboer omdat zij de goedkoopste zijn, maar omdat ze met z’n tweeën kwaliteit leveren en liefde voor kaas en noten hebben. Hun waarden blijken meer mensen te raken, want zij hebben meer klandizie dan tevoren. Ze blijven dichtbij hun waarden. Of zoals ik in mijn jargon zou zeggen, bij hun brand identity.

Deze tijd maakt duidelijk hoe sociaal we zijn als mensen. Alhoewel uit de goede omzet van online winkels blijkt dat we onze identiteit nog steeds lijken af te lezen aan de spullen die we hebben, zijn we bewuster geworden van wat waarde heeft. Daar zit onze nieuwe houvast in. In een tijd waarin we goedbedoeld voortmodderen vallen we terug op de waarden waarbij we onszelf veilig en vertrouwd voelen. Voor de een is dat optimisme, voor de ander geborgenheid. Als merk sta je ook voor bepaalde waarden. Misschien zijn ze nog niet expliciet. Misschien zijn ze veranderd in deze tijd. 

Strategie en waarden

Sturen in tijden van onzekerheid is lastig. Het is onze natuurlijke neiging om de blik te vernauwen en vast te houden aan dat wat we al kennen. Je kunt je strategie een stap verder brengen door net iets verder vooruit te kijken op basis van je competenties en waar je voor staat. Laat dat wat je kent buiten beschouwing. In een (snel) veranderende situatie, wat kun je met jouw competenties en overtuigingen? Branches als horeca, zorg, sportscholen en werkplekinrichting zien we voor onze ogen veranderen. Ze worden gedwongen om zich aan te passen. En je ziet andere partijen opstaan en relatief onbekende producten de nieuw ontstane gaten opvullen. Zoom en Microsoft Teams vervangen de vergadertafels, Amazon bereidt zich voor om coronatests aan te bieden.

We hebben in deze tijd te weinig informatie, te weinig data, om onszelf de houvast te verschaffen zoals we gewend zijn. We kunnen onze plannen niet rationaliseren. Maar stappen vooruit zijn vaak juist gemaakt op basis van intuïtie en overtuigingen die nog weinig fundering kenden. Creativiteit, onderbuikgevoel en je kernwaarden brengen ons vooruit in deze tijd. Houvast ligt bij jezelf en helpt je jouw ondernemings- en merkstrategie uit te stippelen. Houd je kern in het oog en leg van daaruit de verbinding met je klanten. Herkenning en vertrouwen gaan langer mee dan de laagste prijs.

Stippels AHMC

Geen artikel missen?

Je krijgt geen spijt. Maandelijks een mail met tips en inzichten waarmee je je marketing, communicatie en teksten kunt verbeteren.

Op deze website gebruik ik cookies zodat ik jou de beste ervaring kan bieden. Akkoord?