Over het werken als een content newsroom is veel geschreven. Wat heb je nodig, welke rollen moet je hebben, welke metrics zijn van belang? Belangrijke randvoorwaarden. Voor succesvol werken in een content newsroom zijn ook zachte factoren van belang. Ik deel vijf tips op basis van mijn ervaringen met nieuwe en bestaande contentteams. Zonder de menselijke kant komt je contentmarketing moeilijker van de grond.
Twee aandachtspunten neem ik niet mee als tips. Ze horen eigenlijk bij je rollen en een goede logistiek.
Planning en structuur leveren houvast op en geven ruimte voor creativiteit. In de beperking toont zich de meester, aldus Von Goethe. Bouw aan een sterke basis en doe dat planmatig.
Het tweede aandachtspunt is dat er iemand in je content newsroom zit die afstand kan nemen en beoordelen of je werk nog binnen de strategie van je organisatie en contentmarketing past. Zorg dat je jullie doelen voor ogen blijft houden en je niet ondersneeuwt in de productie van content.
Wees nieuwsgierig, en begrijp de business
Team content bestaat bij de gratie van sterke inhoud. Gebruik je nieuwsgierigheid ten volle en begrijp de business die je voor het voetlicht probeert te brengen. Dan kun je sterke content maken op basis van wat jullie organisatie wil bereiken en kun je direct bijdragen aan de bedrijfsdoelen met contentmarketing. Verdiep je in dat wat de producten en services voor jullie klanten betekenen, zoek uit welke vragen er bij (potentiële) klanten leven, wat doen je concurrenten en hoe verschillen jullie van elkaar, hoe werkt het business model van je organisatie? Werk de onderwerpen uit in blogs, video’s, infographics, webinar, evenement of bijvoorbeeld een white paper. Aanschuiven voor de koffie bij de specialisten uit je bedrijf en hoor ze uit waar ze zo trots op zijn. Ze zijn een vat vol verhalen.
Zonder durf geen resultaat
Ook met goede voorbeelden van concurrenten of partijen uit andere branches krijg je niet per se het groene licht om je vol op contentmarketing te storten. Verandering lukt het best met bewijs. Dan krijg je voldoende kritische massa achter je. Daarom raad ik altijd durf aan. Durf om in de marge van je reguliere werk meer vanuit een journalistieke werkwijze onderwerpen beet te pakken. Durf om eens niet voor advertenties te gaan, maar de tijd en het geld in te zetten op onderwerpen die bij klanten spelen. Van de internetgebruikers in Nederland gebruikt 26% adblockers. Met een vraag die bij je klanten speelt kun je veel gerichter je relevante doelgroep bereiken.
Pak zo’n vraag eens bij de kop, werk het antwoord van je organisatie uit en deel het. Bekijk hoeveel reacties je content oproept en probeer het eens met een volgend onderwerp.
Focus je energie op het positieve
De beste manier om enthousiasme te verliezen is door tijd en energie te besteden aan mensen die niet willen. Voor het starten van een succesvolle content newsroom heb je snel resultaat nodig. Er wordt geld besteed aan je team en je werk en dat moet iets opleveren. Dat kun je alleen door te laten zien dat je een positie weet te bereiken op een onderwerp dat je hebt gekozen. Focus daarom je energie op collega’s die mee willen werken en graag hun verhaal willen vertellen. Dat zijn niet altijd de onderdelen van je bedrijf waar de meeste verdiensten worden gemaakt. Let dus wel op dat je niet te veel meegaat in hobbyprojecten die door de top als eerste kunnen worden gekilled. Ofwel, grijp terug naar de eerste tip en begrijp de business.
Durf te kiezen
Nog meer durf? Ja. Durf te kiezen.
Een originele insteek.
Onderwerpen waar je bedrijf echt onderscheidend is.
Vragen in de marge van jullie branche om te starten, zodat je niet gelijk de strijd met de grote jongens aan hoeft te gaan.
In mijn ervaring, ook voor mijn eigen bedrijven, is niet kiezen de grootste valkuil. Zelf wil ik ook van alles en heb ik duizend-en-één ideeën voor content. Door mezelf te verplichten te kiezen voor de onderwerpen waar ik echt iets aan bij kan dragen en niet de wereld aan rubrieken uit te werken, kom ik tot resultaten.
Dat vraagt ook durf om items te publiceren die nog niet helemaal voldragen zijn voor mijn gevoel. Lastig voor een perfectionist. De resultaten van die content leer ik weer van. Waardoor ik weer scherper kan zijn in mijn keuzes en dus in dat waar ik goed in ben.
Wees inclusief
Mensen maken de verhalen en mensen zijn trots. Combineer die twee en creëer in je eigen huis fans van je werk als content marketeer. Hiermee bedoel ik dat je zeker die mensen die jou hebben geholpen met het maken van een blog of bijvoorbeeld infographic deelgenoot maakt van het resultaat. Laat het hen ook delen via LinkedIn. Help ze desnoods met delen. Ook de kringen daar omheen moet je niet vergeten. Bouw aan je eigen fanbase.
Dat voelt soms als vragen om gunsten, maar besef je dat je juist jouw collega’s hebt geholpen om hun verhaal over de bühne te brengen. Met elkaar zijn jullie gebaat bij content die buiten je organisatie die fans maakt.
Contentmarketing is een teamsport. Doe het samen en blijf elkaar versterken.